نشست "ترویج علم، فرهنگ و رسانه" با مشارکت انجمن ایرانی مطالعات جهان و انجمن ترویج علم ایران سه شنبه هشتم اسفندماه ۹۱در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.
در این نشست سخنرانان به بررسی مساله ترویج علم از زوایای مختلفی چون نقش و کارکرد رسانه ها در ترویج علم و فرهنگ، وضعیت و آینده روزنامه نگاری علمی در فضای مجازی و تحلیل تاریخی مجلات علمی عمومی ایران پرداختند.
در نخستین سخنرانی دکتر یونس شکرخواه، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، درمورد معضلات روزنامه نگاری علمی و فقدان ارتباط برون رفت رسانه ای با نیازهای کشور سخن گفت. دکتر شکرخواه گفت: باید به این موضوع توجه کرد که با پیدایش اپلیکیشنها، سایتهای اختصاصی متخصصان، دانشمندانی که به سوی عمومیسازی علم گام برداشتهاند و یا حتی گوشیهای هوشمندی که در هر لحظه از روز و در هرجا امکان انتشار و خوانش اخبار را برای همگان فراهم کردهاند، سهم روزنامهنگاری علمی رو به کاهش است.
رئیس مؤسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپا خاطرنشان کرد: همه ما روزنامهنگاران خوب میدانیم که گام اول در انتشار خبر یعنی اطلاع دادن درباره یک پدیده است؛ ما میتوانیم گام دوم یعنی ایجاد درک از پدیده را نیز به خوبی برداریم و در گام سوم مخاطب خود را کاملاً درگیر موضوع کنیم. اما من فکر میکنم که روزنامهنگاری علمی ما بین این سه گام سرگردان مانده و هنوز هم در پله نخست ایستاده است.
دومین سخنران این جلسه، دکتر مرتضی مجدفر، دکتری مدیرت آموزشی و سردبیر مجله آموزش رشد ابتدایی، به ارائه نتایج یک مطالعه کیفی _تجربی از دستاوردها و تجربیات معلمان وبلاگ نویس در ایران پرداخت. به گفته وی بیشتر این معلمان از نسل جوان تر و با سابقه تدریس کمتر از بیست سال هستند. دکتر مجدفر همچنین افزود: علیرغم اینکه برخی از معلمان جامعه آماری این پژوهش موفق به پوشش مناسب محتوای مطالب درسی پایه های مختلف به خصوص در مقطع ابتدایی در وبلاگ های خود شده بودند، متاسفانه مشاهده می شود که کرختی گسترده ای در میان معلمان و مدیران مدارس وجود دارد. وی همچنین ضمن انتقاد از مرتفع بودن هرم ساختار آموزشی و گستردگی کانال های اطلاع رسانی و مراکز تصمیم گیری، از این موارد به عنوان معضلات نظام آموزشی عمومی کشور یادکرد که می بایست برطرف شوند.
در این نشست همچنین زهرا اجاق، پژوهشگر، و دکتر نعمت اله فاضلی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در مورد محتوا و کارکرد مجلات علمی عمومی ایران از اواخر دهه ۱۲۸۰ تا امروز و مناسبات علم و فرهنگ در ایران سخنرانی کردند.