بخش‌های اصلی

    

دریافت اطلاعات پایگاه

لطفاً نشاني پست الكترونيك خود را برای دريافت اطلاعات و اخبار پايگاه در كادر زير وارد كنيد.

آمار سایت

  • كل کاربران ثبت شده: 3336 کاربر
  • کاربران حاضر در وبگاه: 0 کاربر
  • ميهمانان در حال بازديد: 20 کاربر
  • تمام بازديد‌ها: 5379856 بازدید
  • بازديد 24 ساعت قبل: 479 بازدید

نماد اعتماد الکترونیک

جلسه نقد کتاب «روابط فرهنگی ایران و همسایگان، مطالعه موردی ترکیه» برگزار شد

    گروه ترکیه شناسی مرکز مطالعات علمی و استراتژیک خاورمیانه با همکاری انجمن ایرانی مطالعات جهان، در تاریخ ۲۰ آبان ۹۱ نشستی در زمینه نقد و بررسی کتاب دکتر حمید احمدی با عنوان "روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و همسایگان مطالعه موردی:کشور ترکیه" برگزار کرد.

AWT IMAGE

این جلسه نقد و بررسی در سالن همایشهای پژوهشکده مرکز مطالعات خاورمیانه با حضور دکترفرهاد پالیزدار رایزن فرهنگی سابق ایران در ترکیه، دکتررضا دهقانی عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز،دکتر اطهری مدیر گروه ترکیه شناسی، آقای مهتدی پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات خاورمیانه ، محمد سلیم اوزبای از مؤسسه فرهنگی یونس عمره ،اعضای گروه ترکیه شناسی ودکتر حمید احمدی مؤلف کتاب صورت گرفت .

AWT IMAGE

  در آغاز جلسه آقای رحمت حاجی مینه که مدیریت جلسه را بر عهده داشتند،مقدمه ای کوتاه جهت معرفی کتاب بیان کردند.کتاب "روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و همسایگان مطالعه موردی:کشور ترکیه" از سوی پژوهشگاه فرهنگ،هنر و ارتباطات به چاپ رسیده و هدف این کتاب بررسی روابط فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و همسایگان در چارچوبی کلی و تجزیه و تحلیل چالشها و تعاملات ایران و ترکیه درزمینه فرهنگی است.سپس آقای پالیزدار با ارائه گزارشی کوتاه از کتاب بیان کرد کتاب در دو بخش اساسی سازماندهی شده است که روابط رسمی و دیپلماسی فرهنگی به طور گسترده مورد توجه قرار گرفته است و سه عامل به عنوان تشکیل دهنده دیپلماسی فرهنگی ارائه شده اول بحث شناخت و پذیرش دوم فهم و درک متقابل از یکدیگر و سوم گفتگو که توسط آنها می توان چالشها را به فرصت تبدیل کرد.از نگاه ایشان بحث به کارگیری دیپلماسی فرهنگی سهل و آسان گرفته شده و در مرحله عمل صرف این سه عامل نمی توان چالش ها را به فرصت تبدیل نمود. وی همچنین اشاره کرد که در کتاب آنچه مورد توجه بوده روابط رسمی است و روابط مردمی ،رسانه ها ،آموزش بسیار کمرنگ است.

AWT IMAGE

  دکتر دهقانی ابتدا تعریف میشل فوکو از "نقد" را ارائه کردند،"نقد حالتی بین حمله و دفاع است.دفاع از نقاط مثبت و حمله به نقاط ضعف و منفی و نقد باید ناظر بر اصلاح و دانش افزایی باشد" لذا اگر نقد خارج از دایره اصلاح و دانش افزایی باشد نقد نیست،خرده گیری و نکوهش است و نتیجه ای در بر نخواهد داشت. از ویژگی های این کتاب این است که از دیدگاه اثباتی اولین کتابی است که در دو بخش تدوین شده است، بخش نخست، گزارش نسبتا جامعی از مفهوم فرهنگ هم در معنای منفرد آن و هم در چهارچوب تئوری های روابط بین الملل ارائه شده است، از تئوری دیپلماسی فرهنگی و قدرت نرم و سایر تئوری هایی که امروزه در خصوص فرهنگ در مناسبات بین المللی رایج است. بخش دوم کتاب کاربست این تئوری هاست که بر اساس دیدگاههای مطرح شده در بخش نخست، تئوری ها را در یک دایره وسیع ابتدا در رابطه ایران و همسایگانش و بعد در یک مطالعه موردی در مورد ترکیه به کار برده است و ما با بسیاری از مطالب مطرح شده موافقیم اما موضوعی که جای بررسی دارد بحث کاربست این تئوری ها در خصوص ترکیه است.

AWT IMAGE

در این کتاب مفروضه اصلی مفهوم فرهنگ در روابط بین الملل است. فرهنگ در روابط بین الملل به مثابه یک شمشیر دو لبه تلقی شده، یکی لبه همکاری و دیگری تضاد. در این مفروضه عنوان شده که برداشت ما از مقوله فرهنگ در دو حالت است:۱ عامل چالش برانگیز که از آن (تاثیر منفی) ۲ عامل فرصت ساز که از آن تحت عنوان (تاثیر مثبت) یاد شده است و اینها را از ویژگیهای فرهنگ یاد کرده اند. و از نظر تاریخی هم از دوره عثمانی تا زمان حاضر بر این اساس به بررسی پرداخته شده است. اما بحث دیگر ما روی هسته سخت این پژوهش است.(هسته سخت آن چیزی است که کل یک پژوهش بر گرد آن می گردد و منتقد باید آن را در نظر داشته باشد).همانطور که مطرح شد کلیه مطالب بر اساس بحث چالش و تضاد ارائه شده است، در ابتدای کتاب اشاره شده که ما تعریف دقیق و منسجمی از مفهوم فرهنگ که مورد قبول همه پژوهشگران، جامعه شناسان و فرهنگ شناسان باشد نداریم و نزدیک به بیست و یک تعریف متفاوت ارائه شده که هیچکدام مورد توافق نبوده است. لذا اگر بپذیریم که مقوله فرهنگ عنصری پیچیده است و دارای معانی متکثر و چند وجهی است گنجاندن صرف آن در دو قطب فرصت و چالش به نظر نگاهی تقلیل گرایانه است.

AWT IMAGE

  از نگاه دکتر دهقانی روابط ایران و ترکیه به دلیل تجربیات مشترک در زمینه مدرنیته، قانون اساسی،حکومت آمرانه و ...با روابطش با دیگر همسایگان از جمله پاکستان و افغانستان تفاوت دارد و از الگوی خاصی پیروی می کندکه من آن را دامنه فرهنگی" نام گذاشته ام. دامنه فرهنگی تمامی عرصه های روابط ایران و ترکیه را در بر می گیرد، هم فرهنگ رسمی و هم فرهنگ توده. در این کتاب فرهنگ توده بسیار کمرنگ است. از مسایل دیگری که دکتر دهقانی عنوان کردند نگاه چالشی و ساختار شکنانه به فرهنگ در کتاب است که هم اکنون در میان پژوهشگران و تئوریسین ها دیده می شود.

  در ادامه به مسایل شکلی و محتوایی دیگری اشار شد و سپس دکتر احمدی به موارد مطرح شده پاسخ داد. وی ابتدا به کمبود منابع فرهنگی در زمینه روابط دو کشور برای تالیف اشاره کرد و گفت : در این کتاب تلاش شده چالش ها در روابط فرهنگی مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد تا بتوان فرصت هایی جهت تعامل ایجاد کرد و از آن برای گسترش روابط دوستانه میان ایران و همسایگان آن و در نهایت تامین منافع ملی و اهداف ملی ایران و گسترش دوستی و همکاری منطقه ای بهره گرفت. همانطور که عنوان شده این کتاب در دوبخش اساسی سازماندهی گردیده است بخش نخست مباحث روش شناسی و نظری روابط بین الملل است و به نقش فرهنگ در رابطه میان کشورها و نقش دوگانه آن به عنوان عامل تضاد و همکاری پرداخته شده است، اما در کتاب به اینکه فرهنگ شامل اجزاء مختلفی می باشد اشاره شده است .در این کتاب بحث محوری چالش ها هستند زیرا برای دوستی و ثبات باید ابتدا چالش ها و نوع آنها را شناخت تا بتوان آنها را به فرصت تبدیل کرد. فرهنگ هم در عرصه تضاد و هم همکاری قابل بررسی است و به روشی که ما انتخاب می کنیم بستگی دارد که چگونه از طریق دیپلماسی فرهنگی آن را به سر انجام برسانیم .به همین دلیل دیپلماسی فرهنگی به عنوان عمده ترین ابزار بررسی چالش ها و فرصت های تعاملات فرهنگی میان ایران و همسایگانش است.

دکتر احمدی در انتها ضمن تشکر از آقای پالیزدار، دکتر دهقانی و دکتر اطهری به عنوان مسئول گروه ترکیه شناسی و اعضای گروه، اشاره کردند که این آغاز کار برای بررسی این مقولات است و قطعا این مسایل احتیاج به جزیی نگری بیشتری خواهد داشت.

آلبوم عکس های این خبر



دفعات مشاهده: 9729 بار   |   دفعات چاپ: 1115 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 54 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb