همایش "ج.ا..ایران و امریکا، حکمرانی جهانی و منطقه ای" برگزار شد

  همایش جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا؛ حکمرانی منطقه ای و جهانی در قرن ۲۱ برگزار شد

AWT IMAGE

  همایش «جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا؛ حکمرانی منطقه ای و جهانی در قرن ۲۱» روز دوشنبه با مشارکت انجمن ایرانی مطالعات جهان و گروه مطالعات امریکا دانشکده مطالعات جهان ۱۶ اردیبهشت۹۲ در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.

  در این همایش نگاه جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده و سایر کشورهای مهم جهان در حوزه نظم و حکمرانی منطقه­ای و جهانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

AWT IMAGE

  در افتتاحیه نشست دکتر سید محمد مرندی، رئیس دانشکده مطالعات جهان، در باب اهمیت برگزاری این همایش گفت: وضعیت جهان امروز در حال تغییر است و لازم است تعامل ما با کشورهایی باشد که آینده از آن آنهاست. در حال حاضر هندی­ها، چینی­ها و سایر کشورهای در حال پیشرفت چیز زیادی از ما نمی­دانند و آنچه را که می­دانند از منابع غربی گرفته­اند ما نیز باید تلاش کنیم آنها را بهتر بشناسیم زیرا لازمه روابط شناخت درست است. بهتر است ما اکنون رویکرد به شرق و جنوب داشته باشیم.

  دکتر مرندی تصریح کرد: آنچه امروز در سوریه اتفاق می افتد مثال خوبی از دوگانگی سیاست های جهان سلطه است. به یقین می توان حدس زد که اگر عاملان انفجار بوستون آمریکا همان عمل را در سوریه انجام می دادند به جای تروریست لقب عضو ارتش آزاد سوریه می گرفتند.

  این عضو هیئت علمی گروه مطالعات امریکا افزود: در حال حاضر غربی­ها به جای اجرای قانون، اعمال نفوذ می­کنند. اقدامات و قطعنامه­هایی که سازمان ملل و شورای امنیت علیه ایران تصویب می کنند در واقع غیرقانونی و حاصل تصمیم­گیری کشورهای غربی است. لذا اکنون زمان آن رسیده که ما تصمیم­گیری کنیم، از ظرفیت های پدید آمده به واسطه تحولات جهانی و ظهور قدرت های جهانی غیرغربی تاثیرگذار در معادلات بین المللی برای مقابله با هژمونی غرب استفاده کنیم و به­جای نگاه به گذشته و توقف در آن به آینده نگاه داشته باشیم.

AWT IMAGE

  در نخستین پانل این همایش که با عنوان «جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا: نظم و حکمرانی منطقه­ای و جهانی در قرن ۲۱» برگزار شد، دکتر جواد شعرباف، مدیر انجمن مطالعات جهان، به ایراد سخن پرداخت. وی که درباره لزوم پرهیز از غفلت درقبال تحولات منطقه­ای و جهانی سخن می­گفت، با اشاره به تاثیرات امنیتی انتخابات اخیر اسرائیل بر ایران، ترکیب کابینه جدید را کاملا ضدایرانی و افراطی دانست.

  مدیر گروه مطالعات فلسطین افزود: پس از آغاز تحولات کشورهای عربی در سال­های اخیر، صهیونیست­ها برای ساماندهی این حرکات تلاش­هایی کردند و ظرف مدت کوتاهی «بیداری اسلامی»که در اصل حرکتی علیه حکومت­های دیکتاتور وابسته به غرب بود در طی دو سال اخیر و با مدیریت بحران آمریکا و رژیم صهیونیستی به تدریج به حرکتی فرقه گرایانه با ماهیتی ضدشیعی تغییر یافت.بنابراین آنچه امروز اهمیت دارد هوشیاری و توجه به مسائل روز و پرهیز از درافتادن در جنگ های فرقه ای است تا دشمنان از رخوت و نقاط ضعف مسلمانان استفاده نکنند.

AWT IMAGE

  دیگر سخنران نشست اول، دکتر رضا امیری مقدم، بود که درباره برنامه­ امریکا برای مدیریت خاورمیانه­ای جدید با الگوی عراق، وضعیت عراق پس از حمله امریکا و فرایند ملت­سازی در این کشور به سخنرانی پرداخت.

  وی ملت سازی، نخبه سازی و ایجاد قطب های قومی در منطقه خاورمیانه را به عنوان برنامه ای در دستور کار غرب توصیف کرد که براندازی صدام و شکل گیری اقلیم کردستان را نمونه ای از این برنامه دانست.

  دکتر امیری مقدم با اشاره به موضوع فدرالیسم در عراق تصریح کرد: پیش از حمله آمریکا به عراق، کشورهای عربی، تجزیه عراق را ناموس خود می‌دانستند اما امروز همین کشورها در کردستان نمایندگی باز کردند و در آن سرمایه‌گذاری اقتصادی می‌کنند. وی با اشاره به رفتار آمریکا در عراق اظهار داشت: آمریکا در مساله عراق و قومیت‌ها در این کشور کاملا پراگماتیک عمل کرده است. آمریکا در سال‌هایی که در عراق بود، پنج استراتژی خود را تغییر داد که آخرین آن خروج آبرومندانه از عراق بود.

  این تحلیل گر خاورمیانه خاطرنشان کرد: آمریکا قطعا در عراق شکست خورده است و این حرفی نیست که ما بزنیم. کارشناسان و صاحبنظران آنها نیز به صراحت اذعان داشته اند که آمریکا در جنگ عراق شکست خورده است. در حال حاضر آثار روانی جنگ عراق بر مردم و افکار عمومی آمریکا سه و نیم برابر جنگ ویتنام است و این تاثیر به‌سزایی در نگاه مردم آمریکا به سیاست کشورشان دارد.

  در نشست دوم که با موضوع «چهارچوب­های یک­جانبه، دوجانبه و چندجانبه حکمرانی در قرن ۲۱» برگزار شد، دکتر محمد نقی­زاده، دکتر فواد ایزدی و دکتر جمشیدی درباره «مراحل تکوین نظم نوین در قرن ۲۱»، «دولت­های جدید در جمهوری اسلامی ایران و امریکا» و «نقش دیپلماسی در راهبرد دولت اول اوباما در قبال ایران» سخنرانی کردند.

AWT IMAGE

  در این نشست دکتر نقی زاده به اهمیت بحث های مطرح در این نشست اشاره و تاکید کرد که برای رسیدن به موفقیت در آینده باید امروز و در میان دانشگاه ها، مراکز و هسته های علمی ای داشته باشیم که اوضاع دنیا را مطالعه و به شکل مناسب برای پیشبرد اهداف کشور برنامه ریزی کنند.

  وی مهم ترین چیز برای حکمرانی را ایجاد ارزش های فکری عنوان کرد و گفت: قدرت اقتصادی با ارزش آفرینی خاص خود وسیله فشار بر دیگران و آسیب رسانی است به گونه ای که تاثیرش از بمب اتم هم بیشتر است و قوی ترین حکومت های نظامی را سرنگون می کند.

  استاد ژاپن شناس دانشکده مطالعات جهان خاطر نشان کرد: انون وضعیت پیچیده ای بر جهان حاکم است که پیش بینی قاطعانه آن تقریبا ممکن نیست اما دگرگونی در حکمرانی جهان را می توان در آینده دید. لذا اگر بخواهیم در این میان نقشی داشته باشیم باید برنامه ریزی و کار کنیم. اکنون سازمان های بین المللی با چالش های زیادی مواجه اند که ناشی از تاثیر فرهنگ و فناوری است. سازمان های جدیدی در حال شکل گیری هستند که ما باید در موردشان تحقیق کنیم و در صورت لزوم در ساختار شکل گیری آنها سهیم شویم زیرا هرچه دیرتر وارد شویم باید به شرایط تحمیلی آنها بیشتر تن دهیم.

AWT IMAGE

  دکتر فواد ایزدی نیز با اشاره به گزارش ۱۶ نهاد اطلاعات امنیتی آمریکا اظهار کرد: در این گزارش در بخشی به ایران اشاره می‌شود و در بحث هسته ای سه نکته را مطرح می‌کند، اول این که آنها معتقدند که نمی‌دانند ایران می‌خواهد به بمب هسته‌ ای دست یابد یا نه. دوم این که به این نتیجه رسیده‌اند که اگر ایران بخواهد به سمت سلاح هسته‌ ای برود، قطعا آنها متوجه آن می‌شوند و سوم این که مقامات ایران با مباحث موردنظرشان در سیاست خارجی منطقی برخورد نمی‌کنند، بنابراین باید به ایران فشار زیادتری وارد کرد و نمی‌شود به آنها اعتماد کرد .

  وی تاکید کرد: بعید است که آمریکایی‌ها بخواهند فشار علیه ایران را کم کنند ولو ایران بخواهد در مقاطع و بخش‌هایی کوتاه بیاید. ما در ۱۰ سال گذشته تجربه تعامل با آمریکا و دنیای غرب را داریم. طرف مقابل در زمانی که ایران با غرب همکاری و تعامل داشت، در نهایت خواستار تعطیلی کل برنامه هسته‌ ای ایران شد. بنابراین هرچه ایران کوتاه بیاید، طرف مقابل بیش‌تر جلو می‌آید و الان معتقدند که فشارها جواب داده است پس باید به این مسیر ادامه دهند .

  دکتر ایزدی تنها فرصت در بحث ایران و آمریکا را در حوزه دیپلماسی عمومی تعریف کرد و افزود: آمریکایی‌ها به ویژه در دولت اوباما معتقدند که باید به سمت یک پروژه درازمدت اما قوی برای تغییر افکار نخبگان و مردم ایران حرکت کرد.

AWT IMAGE

  در ادامه دکتر جمشیدی درباره نقش دیپلماسی در راهبرد دولت اول اوباما در قبال جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: ضعف راهبردی آمریکا در خاورمیانه در دولت اول اوباما باعث شد آمریکا به سمت یکسری اقدامات تاکتیکی حرکت کند اما در مرحله بعد یعنی زمانی که بیداری اسلامی روی داد، سعی کرد از طریق نفوذ به درون ایران به خواسته‌ هایش برسد .

  وی افزود: آمریکا نمی‌خواهد ایران در نظم نوین جهانی مورد نظرش نقشی داشته باشد. بنابراین از فشارها و تحریم‌های همه جانبه و حداکثری علیه ایران استفاده کرده است. تهدید ایران ابزاری برای احیای رهبری آمریکا در جهان بوده و می‌توان این استدلال را بیان کرد که دیپلماسی در دولت اوباما آن طور که القا می‌کند، اصالت ندارد.

  دکتر جمشیدی با اشاره به دولت دوم اوباما گفت: آمریکا نیاز داشت تا در دوره جدید راهکار متفاوتی را پیش گیرد و می‌خواست توازن استراتژیک را به کشورش بازگرداند. آمریکا به جای اهرم‌های فشار و تهدید بیش‌تر به دیپلماسی اهمیت داد و در این راستا سیاست مذاکره و فشار هم‌زمان را دنبال کرد. بنابراین باید گفت که رویکرد اوباما در قبال ایران یک استراتژیک ترکیبی بوده است و ایران به عنوان «قدرت هوشمند» نام می‌برد .

AWT IMAGE

  نشست سوم با سخنرانی دکتر سعیدرضا عاملی، رئیس انجمن مطالعات جهان، برگزار شد. دکتر عاملی در سخنان خود با عنوان «جهانی شدن و حکمرانی جهانی و امریکا-مرکزی در سه سطح معرفتی نهادی و برنامه­ای» به سند حکمرانی جهانی ۲۰۲۵ اشاره کرد و اظهار داشت که اصل تدوین چنین سندی لزوم توجه به مسئله جهانی شدن را روشن می­کند زیرا تدوین آن ذیل جهانی شدن قابل توجیه و درک است.

  وی با اشاره به اینکه جهانی شدن روندی است که ابتدا با توسعه صنعت حمل و نقل در جهان واقعی، و سپس با توسعه ارتباطات در جهان مجازی آغاز شده است اضافه کرد: در این سند از چندجانبه گرایی سخن به میان آمده اما به نظر من تدوین آن درواقع گامی درراستای توسعه قدرت نرم امریکاست. این کشور در ادوار مختلف و به اشکال مختلف از قدرت سخت و نرم بهره برده و این سند در حقیقت بازگشت به قدرت نرم پس از پشت سر گذاشتن جنگ افروزی در دوران بوش است. رئیس مرکز پژوهش سیاست­ های فضای مجازی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: حکمرانی منطقه ای و جهانی زمانی برای امریکا محقق می شود که این کشور در سه سطح ارزشی-معرفتی، نهادی و برنامه­ای در جهان نقش مرکزی داشته باشد. به همین منظور امریکا از نهادسازی در جهان استقبال می­کند و تاکنون نیز نهادهای حکمرانی جهانی متعددی تشکیل داده اما نحوه مدیریت همه آنها درواقع در جهت منافع امریکا بوده است.

AWT IMAGE

  در نشست­ چهارم با موضوع «دین و فرهنگ در روابط بین الملل» ابتدا علی­اکبر علیخانی، عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان، به سخنرانی درمورد متفکران مسلمان و سیر تکوین اندیشه حکمرانی جهانی در جهان اسلام پرداخت. دکتر علیخانی با برشمردن اندیشه برخی اندیشمندان جهان اسلام از جمله سید جمال الدین اسدآبادی و اقبال لاهوری و ... اندیشه های این متفکران در باب وحدت را با یکدیگر مقایسه کرد و ایران را یکی از مهم ترین محورهای اصلی وحدت در جهان اسلام از نگاه این اندیشمندان توصیف کر د.

  وی با اشاره به نقش ایران در وحدت جهان اسلام از دیدگاه این متفکران گفت: به نظر من ایران باید در چهارسطح جهان، جهان اسلام، جغرافیای شیعه و کشورهای فارسی زبان حکمرانی را پیگیری کند. در سطح جهانی ایران باید در مواردی چون صلح، محیط زیست، مبارزه با تروریسم و ... که مورد قبولش است نقش فعالی ایفا کند زیرا حضور در این جریان ها به ما مشروعیت جهانی می دهد. در سطح جهان اسلام متاسفانه اکنون شرایط دشوارتر از گذشته است زیرا وحدت ایران با کشورهایی چون عربستان، قطر و حتی ترکیه حد و حدودی دارد که ناشی از مسائل اعتقادی است و بیش از آن تقریبا امکان پذیر نیست. لذا نه باید سرمایه هایمان را از دست بدهیم و نه بیهوده به چیزی امید ببندیم اما باید این حد را غنیمت بشماریم و از آن برای پیدا کردن جایگاه در جهان اسلام استفاده کنیم.

  دکتر علیخانی افزود: در سطح جغرافیای شیعه می توانیم نفوذمان را تقویت کنیم و از آن برای تاثیرگذاری بر سطوح دیگر استفاده کنیم. در سطح چهارم هم باید بر روی زبان فارسی سرمایه گذاری کنیم تا نفوذ علمی، فرهنگی و سیاسی خود را گسترش دهیم.

  عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان در نتیجه گیری بحث خود این سطوح را مرتبط و دارای تاثیر متقابل ذکر کرد و اظهار داشت: اگر بتوانیم در سطح کشورهای فارسی زبان و جغرافیای سیاسی شیعه موثر باشیم به طور طبیعی در سطح جهان اسلام و به تبع آن در سطح جهان هم می توانیم موثر باشیم. رسیدن به این جایگاه دو ویژگی مهم دارد که یکی برخورداری از دیپلماسی فعال و متخصص و دیگری نظام اداری دقیق و کارآمد است که متاسفانه در این زمینه ها ضعف داریم.

AWT IMAGE

  در ادامه دکتر رضوان طلب، رئیس مرکز مطالعات بین المللی دینی درباره دین و روابط بین­الملل و حکمرانی جهانی بر محور عدالت سخنانی ایراد کرد.

  وی یکی از ایرادهای وارد بر شناخت اسلام و سایر ادیان الهی را آدرس غلط نابلدان عنوان کرد و گفت: در حوزه دین ما عده ای اسلام را از روی رفتار پیروان شناسایی کرده اند که در واقع از بیرون و دور اسلام را دیده اند. کسان دیگری هم می خواهند اسلام را از درون بشناسند که معمولا فهم خود را بر اسناد و منابع اسلامی تحمیل می کنند.

  دکتر رضوان طلب با اشاره به حفظ و اصلاح ساختارها اظهار داشت: تعالیم دینی به ما گوشزد می کنند که نباید در رفتارها تندروی کنیم و برای رسیدن به هدف همه ساختارهای پیشین را نابود سازیم بلکه با حفظ ساختارها به اصلاح آنها بپردازیم و از سختگیری های بیهوده بکاهیم زیرا مبنای دین اسلام آسان سازی است و باید برای گسترش اصول آن از این شیوه پیروی کنیم.

AWT IMAGE

  درادامه دکتر محمدرضا سعیدآبادی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، درباره حکمرانی فرهنگی و سازمان­های بین­المللی دولتی و غیردولتی به ایرادسخن پرداخت.

  وی با اشاره به این نکته که یک سری مشکلات سیاستگذاری بین المللی وجود دارد گفت: برای رفع این مشکلات باید حکمرانی جهانی مدنظر قرار گیرد که لازمه آن شناخت قوانین و قواعد بین المللی، دانستن هنجارها، وقوف به حقوق بشر، حقوق زنان، حقوق کارگران و ... است. ما باید برای تاثیرگذاری در این موارد ساختارها را به خوبی بشناسیم و در آنها ایفای نقش کنیم. باید بدانیم این ساختارها چه کارکردی دارند و با شناخت وارد آنها شویم.

  دکتر سعیدآبادی با اشاره به نقش دولت ها تصریح کرد: در حکمرانی جهانی دولت ها همچنان تصمیم گیر نهایی اند اما از روی اجبار یا در قالب بازی سیاسی نقش خود را به نهادهای تخصصی و سازمان های بین الدولی می دهند که لازم است ایران نیز به این حوزه توجه داشته باشد و برای تاثیرگذاری مطلوب ورود آکاهانه داشته باشد.

  در پایان دکتر حسن حسینی، مدیر گروه مطالعات امریکا و دبیر همایش، ضمن تشکر از همه حاضران و اساتید بر برگزاری جلسات هم اندیشی با موضوعات روز تاکید کرد.

آلبوم عکس های این همایش


دفعات مشاهده: 6737 بار   |   دفعات چاپ: 1478 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 45 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb