دکتر کریمی در خصوص روابط علمی و دانشگاهی دو کشور سخن گفت. وی شکلگیری دیپلماسی فرهنگی دو کشور را بر پایه ارتباط با دولتها، دانشگاهها، اساتید و دانشجویان و توسعه علمی و فرهنگی و گسترش روابط خارجی دو کشور یاد کرد. در سال ۱۳۵۹، شورای عالی انقلاب، مرکز ملی تحقیقات علمی را تأسیس کرد. با وقوع انقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاهها و بهدنبال آن جنگ ایران و عراق، این نهاد فرهنگی تا مدتها نتوانست به فعالیت خود ادامه دهد. در سال ۱۳۷۰ اساسنامه و چارت سازمانی آن به تصویب رسید و در پنج گروه فعالیت خود را آغاز کرد. در نقشه جامع علمی کشور، و در برنامه ششم توسعه به مسائل علمی پرداخته شده است. در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز سندی در این رابطه وجود دارد. برای عملیاتیشدن این برنامهها و سندها لازم است هم وزارت امور خارجه و هم وزارت علوم تعاملی دوجانبه داشته باشند.
دکتر کریمی با بیان رشد علمی کشور و شمار مقالات علمی منتشرشده در مجلات بینالمللی، بیان کرد طبق آمار اسکوپوس ایران در سال ۲۰۱۷ صدرنشین تعاملات علمی بینالمللی بوده است. شمار مقالات بینالمللی کشورها نشان از تعاملات بینالمللی جامعه علمی آنهاست.
از جمله دیپلماسی علمی روسیه، تأسیس انجمن روابط فرهنگی با کشورهای خارجی در سال ۱۹۲۵ بود. فعالیتهای علمی در زیرمجموعه این انجمن قرارمیگیرد. در ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ شوروی رشد علمی خوبی داشته است. از ۱۹۸۰ به بعد سیاست خارجی شوروی از این قدرت نرم بهرهمند شد و تعاملات علمی با دانشگاهها و دانشمندان خارجی را بیشتر کرد.
پس از فروپاشی شوروی، حوزههای علمی و پژوهشی نیز مانند سایر حوزهها با آسیب همراه شد. روسهای از سال ۲۰۰۰ به بعد با افزایش بودجه بخش علمی و پژوهشی سعی در جبران آن داشتهاند، بهخصوص در هوافضا و علوم پایه. بحران اقتصادی سالهای اخیر در بیشتر کشورها از جمله روسیه نیز گریبانگیر بخش علمی و فرهنگی بهویژه در علوم انسانی شده است.
با تأسیس اتحادیه مؤسسات آموزش عالی بین دو کشور، دانشگاههای برتر دو کشور بهصورت سالیانه یک سال در مسکو و یک سال در تهران نشست دارند و مسائل مربوط به دانشگاهها را بررسی میکنند. در سایه این اتحادیه پارکهای علم و فناوری دو کشور نیز در حوزههای مختلف با هم مشغول بهکارند.
دکتر کریمی از جمله موانع در رشد فعالیتهای دانشگاهی را مشکل تأیید مدارک تحصیلی دانست و به کارگروهی در وزارت علوم اشاره کرد که مدارک این دانشگاهها را بررسی میکند و برای دانشجویان ایرانی این مسئله تقریباً حل شده است. اما، دانشگاههای روسیه مدارک ایران را تأیید نمیکنند. به همین دلیل شمار دانشجویان ایرانی در روسیه بیش از تعداد دانشجویان روسی در ایران است.
در پایان نشست نیز پرسش و پاسخ برگزار شد.