دکتر عراقچی، در نودمین سال روابط تجاری دو کشور، سفر سران دو کشور- نخستوزیر ژاپن به ایران و رئیسجمهور ایران به توکیو- و سفر رئیس مجلس شورای اسلامی به ژاپن و برگزاری برنامههای فرهنگی مشترک را نشانگر واقعیتی مهم در روابط ایران و ژاپن خواند که از استحکام فوقالعادهای برخوردار است و افزود: «در شرایطی که ایران در مواجهه با فشار حداکثری آمریکا و بهانزوا کشیده شدن است و آمریکا سنگینترین تحریمهای ممکن را بر ایران وارد کرده است، در روابط ایران با دنیا تحولات خوبی در حال وقوع است.»

معاون وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه سخنان خود به مرور تاریخ روابط ایران و ژاپن در برهههای تاریخی حساس پرداخت و به موانع و مشکلات روابط اقتصادی دو کشور اشاره کرد و افزود: «به اعتقاد من بنیاد روابط ایران و ژاپن به اندازهای مستحکم است که مشکلات و تنگناهای مقطعی را پشتسر خواهد گذاشت و روابط دو کشور با قوت به مسیر خود ادامه خواهد داد.»
معاون وزیر امور خارجه بهعنوان فردی که چند سالی را نیز در ژاپن اقامت داشته است، به این واقعیت اشاره کرد که: «سیاست خارجی ژاپن برخلاف آنچه تصور میشود سیاستی محافظهکارانه است، سیاستی است مبتنی بر جسارت و درایت.» وی ضمن تأکید بر این مطلب، تاریخ نود ساله روابط تجاری دو کشور را نیز شاهدی بر آن ذکر کرد. وی با یادآوری جسارت کشتی نیشومارو و دولت ژاپن در فاز بازسازی تجارت خود و شروع تبدیلشدن به قدرتی اقتصادی و احیای ناسیونالیسم ژاپنی در دوران شکست پس از جنگ، در خرید نفت در جریان ملیشدن صنعت نفت در ایران، به تکرار دوباره تاریخ اشاره کرد و افزود: «با ملیشدن صنعت نفت در ایران در سال ۱۳۲۹ شمسی، ایران با فشارهای همهجانبه و حداکثری دولت انگلیس مواجه شد که ناوگان خود را به خلیجفارس اعزام کرد تا مانع از فروش نفت ایران شود. تلاش کرد در فصل ۷ شورای امنیت بر علیه ایران قطعنامه بگیرد. بهمدت ۵/۳ سال فروش نفت ایران را تقریباً قطع کرد. با مقاومت ملت ایران و بروز کودتا و ۲۵ سال دیکتاتوری در ایران، امروز نیز در تثبیت موقعیت خود در سند و انرژیی دیگر در حال پرداخت هزینهایم. اما، ملت ما ملت بزرگی است و تاریخ ۷۰۰۰ ساله ما بهراحتی چنین مواردی را در خود هضم و از آن عبور خواهد کرد.» دکتر عراقچی در مذاکرات خرید نفت از ایران در دوران مصدق، به آقای فوجیو، در پوشش خبرنگار روزنامه یومیوری ژاپن، اشاره کرد که با مصاحبه با دکتر مصداق، مذاکرات خرید نفت و شکست تحریم انگلیس را پیشبرد و در سال ۱۹۸۱ وزیر کار ژاپن شد.
شاهد مثال دیگر این سیاستمدار ژاپنشناس درباره درایت و جسارت سیاست خارجه ژاپن، دهه هفتاد و بعد از شوک نفتی ۱۹۷۳، بود که توافق جدیدی میان ایران و ژاپن منعقد شد و ایران برای ۱۰ سال ۱۶۰ میلیون تن نفت ژاپن را تأمین و ژاپن را از بحران اقتصادی ناشی از شوک نفتی خارج کرد. هفتاد روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نخستین کشتیای که برای خرید نفت به ایران آمد، کشتی World Ambassador ژاپنی بود که ۲۳۰ هزار تن نفت خرید. در دهه ۸۰ و در جریان جنگ نفتکشها در خلیجفارس، نیز تنها نفتکشهایی که سالم در حال رفتوآمد به ایران بودند نفتکشهای ژاپنی بودند.
دکتر عراقچی سیاست خارجی ژاپن را سیاستی هوشمندانه خواند و بر برخی اقتضائات ژاپنیها و اتحاد آن با آمریکا نیز اشاره داشت و اذعان داشت ایران در مقام قضاوت نیست. وی تاریخ این روابط میان ایران و ژاپن را به نفع این کشور ارزیابی کرد که آن را به جایگاه دومی در دنیا و کشوری معتبر و خوشنام در دنیا و با قدرت اقتصادی بسیار بالا رسانده است.
آخرین مثال جسارت و درایت در سیاست خارجه ژاپن، سفر آقای آبه را به تهران، پس از چه سال، و دعوت ژاپن برای سفر دکتر روحانی به توکیو خواند و افزود: «در این شرایط سخت تحریمی، ژاپن مجدداً درایت سیاست خارجه خود را بهکار انداخته است. به اعتقاد من این سیاست و درایت ژاپنی در تلفیق با جسارت و درایت ایرانی نتایج خوبی برای روابط دو کشور خواهد داشت.»
دکتر عراقچی سفر روز جمعه دکتر روحانی به توکیو را سفری یکروزه و کاری و در ادامه رایزنیهای دو کشور در راستای اهداف ملی خود خواند و افزود: «هیچ توقع خواستی از این سفر نباید داشت. رفتوآمدهای دیپلماتیک جریانی مستمر است و با یک حرکت به نتیجه نخواهد رسید. روند دیپلماتیک روندی گامبهگام، طاقتفرسا و طولانی است.»
دکتر عراقچی مصادفشدن اتفاقی این نشست با سفر قریبالوقوع دکتر روحانی، رئیسجمهور ایران به ژاپن را در پاسخ به سفر آقای آبه، نخستوزیر ژاپن، به ایران اتفاقی در بهترین زمان ممکن بیان کرد و ابراز امیدواری کرد مباحث مطرح در این نشست به پیشرفت روابط دو کشور کمک کند.