انجمن ایرانی مطالعات جهان- اخبار انجمن 7
برگزاری جلسه رونمایی از کتاب سه جلدی «تاریخ مصور آمریکا» در دانشکده مطالعات جهان

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1398/10/17 | 

جلسه رونمایی از کتاب سه جلدی «تاریخ مصور آمریکا» در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.
جلسه رونمایی و نقد کتاب سه جلدی «تاریخ مصور آمریکا» نوشته دکتر فاطمه شفیعی سروستانی با مشارکت انجمن علمی مطالعات جهان در روز یکشنبه ۱۵ دی ماه ۱۳۹۸ با حضور نویسنده، ناشران، اساتید و دانشجویان دانشکده مطالعات جهان با سخنرانی دکتر سعیدرضا عاملی، دکتر محمدکاظم سجادپور، دکتر محمد مرندی و با مدیریت دکتر فریبا افکاری در تالار حنانه این دانشکده برگزار شد.
در ابتدای این برنامه، دکتر فریبا افکاری رئیس کتابخانه دانشکده مطالعات جهان و مدیر کمیته کتاب و نشر انجمن مطالعات جهان، ضمن تسلیت شهادت سردار رشید سپهبد قاسم سلیمانی مطالبی را ایراد کرد. او از این سردار شهید به عنوان یکی از پیشگامان مبارزه با تحجر و افراط گرایی یاد کرد.
وی سپس به معرفی کتاب تاریخ مصور آمریکا پرداخت. این کتاب در سه جلد با تیراژ ۱۱۰۰ جلد، به سه دوره تاریخی پرداخته است که عبارتند از:

  • جلد اول، سرزمین بدون مرز: از ۱۴۹۲ الی ۱۸۲۸
  • جلد دوم، تولد یک ملت: ۱۸۲۸ الی ۱۹۴۵
  • جلد سوم، قرن آمریکایی: ۱۹۴۵ الی ۲۰۱۸

ساختار کتاب بر سیر تاریخی کشور آمریکا استوار است و دارای موضوعات واقعی و دارای گاه‌شماری، نمایه، اینفوگرافی، و کتابنامه برای یافتن اصطلاحات انگلیسی می‌باشد. از خصوصیات مهم این کتاب ارجاعات بسیار به مقالات و کتب دانشگاهی و اسناد آرشیوی است اما از مراجع فارسی به ندرت استفاده شده است.
اسناد به کار رفته در این کتاب از انواع مختلفی همچون زندگی‌نامه، کتب تالیفی و ترجمه آکادمیک و غیره می باشد.
در ادامه جلسه دکتر سعیدرضا عاملی رئیس دانشکده مطالعات جهان و مشاور علمی کتاب نکاتی را در مورد رشته مطالعات آمریکا و کتاب بیان کرد.
وی ابتدا از سردار سلیمانی یاد نمود و گفت سردار سلیمانی سردار تامین امنیت، سلامت و صلح برای ایران، غرب آسیا و جهان بود و در آینده اروپا و آمریکا درک خواهند کرد وام دار وی در از بین بردن داعش هستند.
وی در ادامه به بیان نکاتی در خصوص کتاب پرداخت: از نظر او این کتاب بایستی در مسیر فهم درست از جهان مورد استفاده قرارگیرد. نگارش تاریخ معمولا بازنگری وقایع تاریخی براساس ایدئولوژی است و معمولا وقایع تاریخی یک سویه و وارونه جلوه داده می‌شود اما این کتاب سعی کرده نگاه بی طرفانه به تاریخ این کشور داشته باشد. معمولا تاریخ آمریکا از کریستف کلمپ در نظر گرفته می شود در حالی که قدمت آن به ۴۰ هزار سال قبل بازمی گردد. و این کتاب از ۱۱ هزار سال قبل از آن را پوشش داده است. کتاب تاریخ مصور آمریکا یکی از معدود کتاب های فاسی در این زمینه است و از منظر فراگیر بودن فقط تاریخی نیست بلکه یک کتاب موضوعی نیز به حساب می آید زیرا به موضوعاتی همچون نظام پارلمانی، میهن پرستی، روابط بین الملل، زندان‌های آمریکا در داخل و خارج از این کشور پرداخته است.
وی همچنین به این نکته اشاره نمودکه نگاه انتقادی یک سنت در جهان است که از یک سو به وضعیت موجود و از سوی دیگر به وضعیت مطلوب توجه می کند. و این کتاب درعین واقع گرایی سعی کرده نگاه انتقای نیز داشته باشد.
رئیس انجمن مطالعات جهان در ادامه صحبت های خود به تاریخچه مطالعات آمریکا در ایران پرداخت. وی اولین کتاب ثبت شده در این زمینه را سفرنامه «از تهران تا نیویورک» دانست که در سال ۱۳۰۴ چاپ شده است. وی خاطر نشان کرد کتاب‌های چاپ شده در قبل از انقلاب به حوزه های تاریخی، اقتصادی و روابط بین الملل و سفرنامه ها پرداخته اند اما کتاب های چاپ شده در بعد ازانقلاب عمدتا نگاه انتقادی دارند و به مسائل همچون اسناد لانه جاسوسی، دخالت آمریکا در ایران، مسائل مسلمانان در این کشور و لابی اسرائیل در آمریکا پرداخته اند.
رئیس دانشکده مطالعات جهان در خصوص نکات مورد توجه در مطالعات آمریکا چنین بیان داشت که میتوان آمریکا را از پنج بعد مختلف بررسی نمود:

  • آمریکای جنگ که بسیار خطرناک است. این کشور دارای بیشترین کلاهک هسته ای و بیشترین بودجه نظامی است. آمریکا در جنگ های بسیاری در طول تاریخ خود به طور مستقیم و غیر مستقیم از جمله جنگ فیلیپین و ویتنام حضور داشته است.
  • آمریکای فناوری‌های جدید: اینترنت یک سازه جهانی جدید است که اساس آن همچون اکثر فناوری های دیگر زاده ارتش است. آمریکا با سرمایه گذاری نظام اینترنت را در دست گرفته است و دیگر کشورها همچون چین و روسیه در حال تجدید سازماندهی خود هستند.
  • آمریکای نهادهای اقتصادی: آمریکا به واسطه تسلط بر نهادهای اقتصادی بین الملل توانسته کنترل نظام بانکی و تراکنش های بانکی جهان را در دست بگیرد.
  • آمریکای علوم جدید: در حال حاضر درصد بسیار بالایی از شرکت های فعال در دره سیلیکون غیر آمریکایی هستند اما این آمریکا است که نبض علوم و فناوری های نوین را در اختیار دارد.
  • آمریکای برخاسته از دیگر هراسی: آمریکا در پی اثبات خود است. این کشور خود را در فضای برتر و بالاتر، و دیگران را حقیر می داند. اما این تفکر که موقعیت آمریکا دست نیافتنی است تفکر اشتباهی است و کشورها می توانند جایگاه خود را بالاتر ببرند.
  • وجه دانشگاهی: علوم و فناوری معطوف به منابع حوزه نظامی است  اما عرصه هایی برای ارتباط وجود دارد. جامعه ما از نظر علم و فناوری بسیار قوی است و جایگاه مناسبی در عرصه جهانی دارد.
ایشان در پایان از دکتر شفیعی، خانواده ایشان و ناشر کتاب که توجه بسیاری به چاپ کتاب داشته است تشکر کرد و بیان داشت این کتاب یک متن علمی است که میتواندبه عنوان یک مرجع مورد استفاده قرار بگیرد.

دکتر محمدکاظم سجادپور، استاد دانشکده روابط بین الملل و استاد مدعو دانشکده مطالعات جهان، سخنران بعدی نشست بود که گفت: اینکه یکی از فارغ التحصیلان این دانشکده چنین کتابی را تالیف نموده است باعث افتخار است. این کتاب یک کتاب همه جانبه است اما صرفا دایره المعارف نیست. کتاب یک مبنای کورونولوژیک دارد و اساس آن تاریخ آمریکا است. البته ساختار کورونولوژیک به معنای وقایع‌نگاری صرف نیست بلکه تحلیلی نیز هست. کتاب مجموعه‌ای از تحقیقات مختلف همه‌جانبه است و در حالی که ما اغلب به وجه سیاسی و یا اقتصادی آمریکا توجه کرده‌ایم، مطالب درباره ایران و آمریکا بسیار مهم و وجود محتوای همه جانبه حائز اهمیت است.‌

همچنین آمریکاشناسی ضرورتی استراتژیک است و یک موضوع تفننی نیست بلکه اهمیت امنیتی دارد. برخی از مطالعات آمریکاشناسی عاطفی و احساسی‌اند و برخی نیز جنبه توریستی دارند. برخی نیز همچون چپ گرایان که عمدتا آثار ایدئولوژیک شوروی را ترجمه کرده اند نگاه ایدئولوژیک به آمریکا دارند. پیش از انقلاب، نگاه علمی کمتر بوده است اما اکنون این‌گونه نیست. این کتاب گام مهمی در آمریکاشناسی است و به هیچ‌روی، عاطفی و احساسی نوشته نشده است.‌
دکتر محمد مرندی مدیرگروه مطالعات آمریکای شمالی، سخنران نهایی این نشست بود. وی چنین بیان داشت که مطالعه کشورهای جهان سنت دیرینه ای در جهان است که ریشه آن در کشورهای غربی است. در ابتدای تشکیل این رشته تلاش شد غرب به عنوان یک منطقه یکپارچه دیده نشود. و تلاش شده است نگاه واقع بینانه، منصفانه و انتقادی نسبت به غرب داشته باشیم. اما باید توجه داشت کشورهای غربی برای مطالعه دیگر کشورها از منابع خود استفاده می کنند ولی ما برای مطالعه این کشورها هیچ منبع داخلی نداریم و مجبور هستیم کتاب های خود آنها را تهیه، ترجمه و استفاده نماییم.
متاسفانه ما در داخل به نوعی غرب زده هستیم چون عمده کتاب های ما ترجمه ای از کتاب های غربی است و حتی کتابهای تالیفی هم به نویسندگان غربی ارجاع می دهند. و یکی از دلایل تشکیل چنین رشته هایی شکستن جو این چنیی و قوی کردن حس اعتماد به خود است.

فاطمه شفیعی‌سروستانی نویسنده کتاب نیز در سخنانش توضیح داد: آمریکا در ایران آن‌طور که هست، شناخته نشده. برخی ویژگی‌های آن بنا به سلایق انواع طیف‌ها و گروه‌ها بیشتر مورد‌توجه قرار گرفته و برخی زوایای دیگر مورد غفلت واقع شده‌اند. اینچنین است که برخی را مفتون خود ساخته و برخی را به خشم و تقابل بی‌بازگشت در مقابلش برانگیخته. تاریخ آمریکا کوتاه یا بلند در زندگی هر روزه و در تصمیمات مداوم داخل و خارج این کشور اثرگذار است؛ این نکته در توئیت‌های ترامپ قابل‌درک و نیز در سخنرانی‌های روز استیضاح وی بر زبان خانم پلوسی جاری است.‌

در پایان این نشست، کتاب سه جلدی «تاریخ مصور آمریکا» با حضور شرکت کنندگان در جلسه در کتابخانه دانشکده مطالعات جهان رونمایی شد.‌

نشانی مطلب در وبگاه انجمن ایرانی مطالعات جهان:
http://iwsa.ir/find-1.1202.936.fa.html
برگشت به اصل مطلب