نشست «عملیات وعده صادق و مواضع ترکیه در قبال مناقشه ایران و اسرائیل »برگزارشد.

 | تاریخ ارسال: 1403/3/12 | 
کرسی آزاداندیشی «عملیات وعده صادق و مواضع ترکیه در قبال مناقشه ایران و اسرائیل» برگزار شد.


کرسی آزاداندیشی «عملیات وعده صادق و مواضع ترکیه در قبال مناقشه ایران و اسرائیل» در روز دوشنبه ۲۴اردیبهشت ۱۴۰۳،  با سه سخنران در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.
دراین کرسی، دکتر سید اسدالله اطهری، استاد دانشگاه و متخصص مسائل ترکیه، سیامک کاکایی، محقق و تحلیلگر مسائل خاورمیانه و علی قائم مقامی، تحلیلگر رسانه ای مسائل خاورمیانه سخنرانی کردند.
این کرسی با سخنان سیامک کاکایی با عنوان عملیات وعده صادق و تأثیر آن بر موازنه قدرت در منطقه با تأکید بر مواضع ترکیه آغاز شد. وی در بخش نخست سخنرانی خود، تأثیر مواضع ایران بر موازنه قدرت در منطقه را با تکیه بر نظریه بازدارندگی بررسی کرد و اقدامات ایران را چکاندن ماشه خواند و انجام اراده معطوف به این عملیات را دارای اهمیت راهبردی دانست. این محقق مسائل خاورمیانه،  اقدام ایران بر وضعیت فلسطین و افزایش نفوذ ایران در منطقه را تأثیرگذار دانست و گفت: ایران با عملیات موشکی خود این پیام را ارسال کرد که هنگام مورد تهدید قرارگرفتن منافع حیاتی خود هیچگونه تردیدی در پاسخ نخواهد داشت.
وی در ادامه واکنش ترکیه نسبت به این اقدام را در سه بخش بررسی کرد. نخست به نگاه طنزآلود رسانه های ترکیه درکم اهمیت نشان دادن اقدام ایران اشاره کرد. کاکایی بخش دوم را به بررسی نوع نگاه برخی از رهبران اختصاص داد، نظیر رهبر حزب سعادت که از عبارت دفاع مشروع ایران استفاده کرد. رهبر حزب وطن نیز تاکید کرد حمله به ایران حمله به ما تلقی می شود. وی در بخش سوم به نگاه حزب حاکم پرداخت. این بررسی بیانگر عدم خشنودی دولت ترکیه نسبت به اقدام ایران بود. وی گفت: با توجه به تقابل راهبردی بین ایران و ترکیه در منطقه، اردوغان با مقصر اصلی دانستن ناتانیاهو  و مطرح کردن ضرورت پیدا کردن منبع این مشکل، اقدام ایران را به سطح مواضع ناتانیاهو تقلیل داد.
علی قائم مقامی یکی دیگر از سخنرانان، این کرسی آزاد اندیشی را با پرداختن به محور مقاومت و نقش ترکیه در مناقشه اسرائیل و فلسطین ادامه داد. وی نیز در ابتدا نگاه رسانه های ترکیه در محکوم کردن اقدام ایران را مورد بررسی قرار داد. وی گفت: روابط ترکیه و اسرائیل به ویژه در حوزه اقتصاد و انرژی بسیار گسترده است. پیش از اعمال تحریم ها از سوی ترکیه از طریق قرارداد اتحادیه گمرکی ترکیه و اتحادیه اروپا کالاهای اسرائیل در ترکیه فروخته می شدند و فروش کالاهای ترکیه نیز از طریق اسرائیل در اتحادیه اروپا و ایالات متحده صورت می گرفت.
 این تحلیلگر افزود، با وجود تحریم های اقتصادی ترکیه علیه اسرائیل، در صورت اجازه ورود کمک های انسانی به غزه توسط اسرائیل و حتی توقف جنگ، ترکیه این تحریم ها را لغو خواهد کرد. وی گفت: ترکیه که طرفدار طرح دو دولت در مورد اسرائیل و فلسطین است، در این جنگ خواهان اقدامات میانجی­گری است. و چنین رویکردی بیانگر تضاد ترکیه و ایران در مورد منقاشه اسرائیل و فلسطین است.

 

در بخش سوم این کرسی آزاد اندیشی، سید اسدالله اطهری به سامانه سپرموشکی ترکیه و مناقشه ایران و اسرائیل پرداخت. وی بعد از  ذکر مقدماتی در خصوص روابط ایران و اسرائیل، همچنین شکاف بین دیدگاه دولت و افکار عمومی ترکیه در مورد جنگ غزه گفت: علاوه بر ناتو تمامی کشورهای منطقه از جمله ترکیه نیز برای عدم اصابت موشک های ایران به اسرائیل متحد بودند. وی به تفسیر اردوغان از حملات موشکی ایران به اسرائیل اشاره کرد و گفت: طبق ادعای اردوغان حمله ایران با ۱۲۰ موشک بالستیک انجام شده که بیش از ۹۰ درصد موشک های ایران توسط سیستم دفاعی اسرائیل مورد هدف قرار گرفتند و این هدف گیری در سایه رادارهای  پایگاه  هوایی کوره جیک صورت گرفته است. این استاد دانشگاه گفت: اطلاعات به دست آمده از کوره جیک از این سیستم راداری برای دفاع از اتحاد کشورهای عضو ناتو به اشتراک گذاشته شده است. در انتها این کرسی با پرسش و پاسخ حاضرین به پایان رسید.
 


دفعات مشاهده: 420 بار   |   دفعات چاپ: 35 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb