نشست «مطالعات ژاپن؛ تلاش ها و چشم اندازها» برگزار شد

  نخستین نشست دانشجویان دانشکده مطالعات جهان در سال تحصیلی جدید با عنوان «مطالعات ژاپن؛ تلاش‌ها و چشم اندازها» روز دو شنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۲ در تالار حنانه برگزار شد.

AWT IMAGE

  گروه مطالعات ژاپن که برای اولین بار ۶ دانشجوی دوره روزانه جذب کرده است، این برنامه را با محوریت تلاش‌های صورت گرفته برای راه اندازی این رشته و نیز بیان انگیزه‌ها و اهداف آتی دانشجویان برگزار کرد.

AWT IMAGE

  در این نشست که دانشجویان سایر گروه‌های مطالعاتی دانشکده به همراه استادان در آن حضور داشتند، ابتدا پروفسور محمد نقی زاده، مدیر گروه مطالعات ژاپن به ایراد سخن پرداخت. وی هنگام قرار گرفتن پشت میکروفون گفت: این لحظه را بهترین لحظه پنجاه سال حضور خود در دانشگاه می دانم چرا که حاصل سال‌ها تلاش برای راه اندازی رشته مطالعات ژاپن به ثمر نشسته است.

  وی افزود: خوشبختانه به همت دانشگاه تهران دانشکده مطالعات جهان و پس از صرف زمانی بیش از یک دهه، مطالعه ژاپن وارد یک دوره تاریخی جدید شده که جای بسی مسرت و خوشحالی برای علاقه مندان، به خصوص جوانان به مطالعه این کشور است.

AWT IMAGE

  استاد ممتاز دانشگاه میجی گاکوئین ژاپن در رابطه با اهمیت مطالعات ژاپن اظهار کرد: بیش از یک قرن است که مطالعه ژاپن توجه کثیری از دانشجویان مسائل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و منطقه ای بین رشته ‌ای را در جهان به خود جلب کرده است. به طوریکه مطالعه هیچ کشور آسیایی از چنین ویژگی برخودار نبوده است. مهم ترین علت عطف توجه خاص به مطالعه این کشور پیشگامی در روند توسعه صنعتی- اقتصادی به عنوان کشوری آسیایی است که همیشه از استعمار و استثمار شکایت داشته نیز در رقابت و پیشی و گرفتن از غرب است.

  دکتر نقی زاده تصریح کرد: علاوه بر پیشینه تاریخی روابط دوستانه فرهنگی دو ملت و کشور، قدرت اقتصادی و فناوری ژاپن و نقش آن در توسعه کشورهای آسیای شرقی حتی چین، کره جنوبی و دیگر کشور‌های منطقه و سهم آن در اداره مالی سازمان‌های بین‌الملل، به کسب جایگاه ویِژه‌ای در اقتصاد و سیاست بین المللی برای این کشور کمک کرده است. در حوزه حکمرانی اقتصاد جهان نیز ژاپن دارای نفوذی خاص، ولی آرام و بی سر و صدا ست. این کشور علاوه بر عضویت در asean و apec از اعضای گروه بسیار قدرتمند g۸ و اخیرا g۲۰ و در شرف الحاق به tpp ( trans-pacific partnership )پبشرفته‌ترین بلوک تجاری با شرکت ۱۱ کشور دیگر است . علاوه بر این ژاپن یکی از کشورهای g۴ (آلمان، برزیل، ژاپن و هند) و به دنبال عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل است، هرچند تاکنون هیچ یک به خاطر ساختار زورمندانه و یکسویه این سازمان به این هدف نائل نشده‌اند.

  استاد گروه مطالعات ژاپن خاطرنشان کرد: پس از جنگ دوم جهانی و با آغاز قرن بیست و یکم و تحولات سریع فناوری در روند رو به گسترش نهضت جهانی شدن، مطالعه ژاپن اکنون بیش از پیش از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا خاور دور به یکی از قطب‌های پر نفوذ اقتصادی، علمی - فناوری، سیاسی و فرهنگی جهان تبدیل شده و دومین و سومین اقتصاد بزرگ جهان را در خود جای داه است. اگر چه از رابطه رسمی ایران و ژاپن بیش از ۸۰ سال نمی‌گذرد ولی همانطور که قبلا اشاره شد روابط دو کشور در متون و شواهد تاریخی به بیش از هزار سال می‌رسد.

 AWT IMAGE

  از دیگر موضوعاتی که دکتر نقی زاده به آن پرداخت، سابقه عطف توجه ایرانیان به ژاپن و نیز سابقه مطالعات ژاپن در ایران بود. وی در این زمینه گفت: اگرچه توجه ایرانیان عمدتا از اواخر قرن نوزدهم به خاطر پیشرفت‌های سریع و شکست دادن چین (۱۸۹۵) و روسیه (۱۹۰۵) به ژاپن جلب شد ولی ایران از دوران پیش از اسلام و از طریق جاده ابریشم مراوداتی با این کشور داشت که آثار آن همچنان در موزه‌های ژاپن نگه داشته می‌شود. به طوری که گاه سخن از روابط بیش از هزار سال دو کشور به میان می‌آید.

  این ژاپن شناس ایرانی اضافه کرد: از دوران صفویه در ایران به این ژاپن عطف توجه شده و گزارش هایی در مورد آن منتشر شده است. « سفینه سلیمانی یا داستان محمد حسین بیگ سفیر شاه سلیمان صفوی در سال‌های ۱۰۹۶- ۱۰۹۸ ه.ق» (۸۶- ۱۶۸۵ میلادی ) نزد دربار سیام (تایلند امروز) نوشته محمد ربیع بن محمدابراهیم از آن جمله‌اند. این کتاب حاوی مطالب بسیار جالبی درباره حیات اجتماعی و اقتصادی مردم و اقوام خاور دور از جمله چین، فیلیپین و به خصوص ژاپن است. در بعضی از قسمت‌های کتاب چنان به درستی از اوضاع اقتصادی -اجتماعی و شیوه زندگانی مردم و حکمرانی این کشور در عصر فئودالیسم یاد شده که با دانسته‌های امروز ما از ژاپن چندان تفاوتی ندارد. نسخه‌ای از این کتاب با تصحیح، تحشیه و تعلیقات دکتر عباس فاروغی ۵۰ سال پیش از طرف انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است. این امر حاکی از آن است که علاوه بر توجه ایرانیان به ژاپن از دیر باز، اغلب نمایندگان رسمی دولت‌های ایران به کشور‌های خارجی در گذشته‌های دور، با دستی پر و گزارش های ارزشمندتری به میهن باز می‌گشتند.

AWT IMAGE

  استاد نقی زاده در ادامه بیان داشت: از اواسط قرن نوزدهم به عنوان اولین موج توجه به پیشرفت دیگر کشورهای جهان به جاپان (ژاپن) و الگوی پیشرفت این کشور عطف توجه خاص شد. عده‌ای در ایران تنها پیروزی ژاپن در جنگ بر چین (تایوان امروز) و یا بر روسیه که همزمان با انقلاب مشروطه در ایران است را از دلائل توجه ایرانیان به ژاپن می‌دانند. ولی توجه عمده و مستمر نخبگان و روشنفکران ایران و حتی رهبران سیاسی به ژاپن عمدتا به دلیل پیشرفت صنعتی و توسعه این کشورآسیایی علیرغم فقر طبیعی و جنگ‌های پی در پی است که تا امروز ادامه دارد، تا آنجا که در سال‌ های اخیر از الگوی توسعه ایران به عنوان ژاپن اسلامی یاد می‌شود.

AWT IMAGE

  بعد از سخنرانی مدیر گروه، نخستین دانشجویان گروه مطالعات ژاپن پشت تریبون رفتند و هر یک به طور خلاصه در مورد انگیزه خود از انتخاب این گروه مطالعاتی و نیز برنامه‌های خود برای آینده حرف زدند. در پایان نیز نماهنگی درباره تاریخ ژاپن از دوره میجی تا پایان جنگ جهانی دوم پخش شد که توسط گروه مطالعات ژاپن تهیه شده بود.

AWT IMAGE

  در پایان نیز دکتر محمد سمیعی، معاون آموزش و پژوهش دانشکده مطالعات جهان، ضمن تشکر از گروه مطالعات ژاپن به عنوان آغاز کننده این سلسله نشست ها با مثبت ارزیابی کردن آن بر ادامه این نشست ها و حضور پررنگ دانشجویان رشته های مختلف دانشکده در برنامه این چنین تاکید کرد.


دفعات مشاهده: 5349 بار   |   دفعات چاپ: 945 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 49 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb