نشست «غرب از نگاه روسیه؛ بررسی تاریخی و نظری» برگزار شد

 | تاریخ ارسال: 1396/12/7 | 
هفتمین نشست موسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپای دانشکده مطالعات جهان با عنوان ”غرب از نگاه روسیه؛ بررسی تاریخی و نظری” با همکاری انجمن ایرانی مطالعات جهان و سخنرانی دکتر جهانگیر کرمی؛ دانشیار دانشکده مطالعات جهان، روز دوشنبه ۳۰ بهمن در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.

دکتر کرمی در هفتمین نشست موسسه گفت: مفهوم غرب از زمان رنسانس در سده های چهارده تا پانزده میلادی و پس از آن به عنوان یک چالش مهم برای جهان و همینطور برای روسیه مطرح بوده است، مسئله ای که در طول تاریخ پر فراز و نشیب روسیه از اوایل قرن ۱۵ تا کنون طیف وسیعی از اندیشمندان، تحلیلگران، سیاستمداران و اهالی اندیشه را با گرایش های نظری و عملی مختلف، متکثر و حتی متعارض به چالش طلبیده است. با توجه به اهمیت شکلی و محتوایی آن، دوشنبه ۳۰ بهمن ماه جاری سخنرانی علمی با عنوان “غرب از نگاه روسیه: بررسی تاریخی و نظری” از سوی دکتر جهانگیر کرمی دانشیار مطالعات اوراسیایی دانشگاه تهران و مدیرگروه مطالعات روسیه و با همت موسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپا در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در محل تالار حنانه این دانشکده ارائه شد. در این جلسه که با حضور دانشجویان، اساتید و مسئولین دانشکده و علاقه‌مندان به حوزه مسائل روسیه برگزار شد، دکتر کرمی با طرح مسئله غرب، چرایی اهمیت آن از نگاه روسی و نیز ایرانی، فراز و نشیب‌های تاریخی موثر و متاثر از این نگاه، همچنین قوت‌ها، ضعف‌ها و فرصت‌های تاریخی و تاریخ ساز ناشی از آن، به تبیین دیدگاه های مختلف از روسیه تزاری تا روسیه مدرن و تشریح و تحلیل حوزه های نظری و عملی آن پرداختند.

وی سپس افزود: یکی از مفاهیمی که در ایران بسیار مطرح شده و می شود، غیر قابل پیش‌بینی بودن روسهاست. اما این مفهوم از کجا نشأت گرفته است؟ چنانچه نگاهی به سیاست‌های روسی بیفکنیم در خواهیم یافت که خود روسها هم با این مسئله یعنی غرب درگیر بوده اند؛ هر زمان روسها در کنار ما و در مقابله با غرب قرار گرفته اند، آن را ستوده ایم و هر آن گاهی که به غرب گرایش پیدا کرده اند، مورد مذمت ما قرار گرفته اند. و لذا اعتماد پذیری و اعتماد ناپذیری روسیه را در نسبیت با غرب درک کرده ایم.

دکتر کرمی همچنین گفت: اما فراز و نشیب های روسیه با غرب زیاد بوده و به عنوان نمونه از دوره یلتسین تا به امروز این مسئله از همگرایی با غرب در ارتباط با سیاست های اقتصادی و روابط بین الملل و یا تقابل با آن در کمتر از یک دهه نمود یافته و در مقاطع دیگر همکاری با غرب و به طور مشخص آمریکا و ناتو در موضوع ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، حمله پوتین به آمریکا در کنفرانس مونیخ در ۲۰۰۵ با کاربرد واژه “گرگ درنده”، طرح ریست مبنی بر همکاری نزدیک آمریکا و روسیه در ۲۰۰۸، و یا طرح خانه مشترک اروپایی، نمونه های متنوعی از این واگرایی و یا همگرایی را به نمایش گذاشته اند. در این مباحث من می‌خواهم به پرسش های زیر پاسخ بدهم:

  • روسیه چگونه به غرب نگاه می کند؟
  • چرا روسیه در طول شش قرن گذشته یعنی از قرن ۱۵ تا به امروز نتوانسته به تعادل با غرب دست یابد؟
  • تعارض و همکاری روسیه با غرب چه پیامدهایی را برای ایران به همراه خواهد داشت؟
ایده اصلی من با کمک گرفتن از ایده دکتر جواد طباطبایی که عبارت “در آستانه بودن” را از بعد زمانی مطرح کرده، تبلور یافته است اما من می‌خواهم این موضوع را از چهار بعد مکانی، اندیشه‌ای، ساختاری و کارکردی بررسی کنم. مفهوم در آستانه غرب بودن، مبین این وضعیت است که روسیه نه توان پیوستن و نه توان گسستن از آن را دارد. در این ارتباط سوال های دیگری مطرح می شود و موضوعاتی چون هویت غرب، هویت روسیه، و تعاملات میان روسیه و غرب اهمیت می‌یابند.

 


دفعات مشاهده: 1089 بار   |   دفعات چاپ: 302 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb