بخش‌های اصلی

    

دریافت اطلاعات پایگاه

لطفاً نشاني پست الكترونيك خود را برای دريافت اطلاعات و اخبار پايگاه در كادر زير وارد كنيد.

آمار سایت

  • كل کاربران ثبت شده: 3336 کاربر
  • کاربران حاضر در وبگاه: 0 کاربر
  • ميهمانان در حال بازديد: 25 کاربر
  • تمام بازديد‌ها: 5379960 بازدید
  • بازديد 24 ساعت قبل: 559 بازدید

نماد اعتماد الکترونیک

نشست بررسی تحولات یمن برگزار شد

نشست بررسی تحولات یمن در دانشکده مطالعات جهان با همت انجمن علمی مطالعات جهان ۳۱ فروردین ۱۳۹۴ در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.

AWT IMAGE

در ابتدای این نشست آقای محمدی، دانشجوی دکتری مطالعات آمریکا،  با اشاره به لزوم مطرح شدن بحث یمن گفت: یک بحران نظامی به بحران های منطقه افزوده شد. بعد از انقلاب های عربی، نوعی ائتلاف بین کشورهای غربی و کشورهای عرب برای سرکوب و جلوگیری از آنها صورت گرفت که یمن هم نوعی از همین حرکت است.

AWT IMAGE

وی نشست را به سه بحث طبقه بندی کرد: بررسی ساختار اجتماعی ، سیاسی ، فرهنگی و تاریخی یمن؛ بررسی وضعیت کنونی یمن، ائتلاف  نیروها و اختلاف نظرها وآینده تحولات یمن.

سپس آقای مرتضی عابدینی کاردار سابق و معاون سفارت جمهوری اسلامی ایران در یمن به معرفی اولیه یمن پرداخت.

آقای عابدینی با اشاره به وضعیت یمن گفت:  یمن فقیر است اما کشوری پیچیده است . حتی پیچیده تر از عراق است. لازمه فهم سیاست لحاظ مسائل داخلی، منطقه ای و فرا منطقه ای است. تحولات دهه ۱۹۶۰ بر یمن هم اثر می گذارد که هواداران طیف ناصری (جمهوری خواهان) با حکومت امامیه درگیر می شوند و جمهوری خواهان پیروز می شوند. یمن به دو بخش شمالی وجنوبی تقسیم می شود و درسال ۱۹۹۰ وحدت دو یمن صورت گرفت. طی چهار سال رهبران یمن شمالی و جنوبی به توافق نمی رسند. یمن جنوبی می فهمد که سهم اندکی درحکومت دارند. یمنی ها باهم درگیر می شوند و یمن شمالی پیروز می شود. اما سعودی های از بخش جدایی طلب جنوب حمایت می کرد. این روند ادامه یافت تا در سال های اخیر اختلافات بازهم بالا گرفت تا اینکه به امروز رسیده است.

AWT IMAGE

وی افزود: در یمن در سال های اخیر گفتگوهای ملی شکل گرفت که درآن انصارالله هم شرکت کرد که نتیجه قابل قبولی داشت . مثلا یکی از بندهای آن آزادی مذهبی بود که پیش از آن از شیعیان سلب شده بود به طوری که مساجدشان به وهابی ها داده شده بود. یکی از بندها هم تقسیم ایالتی کشور یمن بود. شمال چهار اقلیم و جنوب دو اقلیم. حوثی ها در شمال را از دسترسی به دریا محروم کرده بودند که دلایل امنیتی داشت. انصارالله و حزب سوسیالیست معتقد بودند که جنوب یک اقلیم باشد. بن عمر تلاش می کرد دیدگاه ها را به هم نزدیک کند اما رئیس جمهور مخالف آن بود. سعودی ها هم از او حمایت نکردند و مشکلات اقتصادی ناشی از قطع کمک های عربی پیش آمد. به این دلیل افزایش قیمت حامل های سوخت صورت گرفت. انصارالله از این فرصت استفاده کرد و علیه فساد اداری موضوع گرفت. نیروهای انصارالله درورودی های صنعا مستقر شدند. ترورهایی از سوی کسانی که به جامعه الله- می روند، برای تضعیف نیروهای وطن دوست صورت می گیرد. انصارالله این دانشگاه را هدف قرار می دهد و موفق می شوند دامنه عملیات خود را  افزایش دهند تا اینکه رئیس جمهور یمن به عدن فرار می کند و درخواست دخالت می کند که ریشه جنگ همین است.

این کارشناس با برشمردن اهمیت یمن اظهار داشت: یمن برای سعودی ها مرگ و زندگی است. پادشاه سابق عربستان عبدالعزیز یمن را مایه خیر و شر عربستان توصیف می کرد و به اخلاف خود توصیه می کند این کشور را ضعیف نگه دارند. اما غربی ها نگران نفوذ ایران هستند. جریان های داخلی یمن به شدت از انقلاب ایران متاثرند. ایزدی ها از نظر احکام به اهل سنت نزدیک اند اما از نظر سیاسی متاثر از انقلاب اسلامی ایران هستند. سعودی های هم به لحاظ سنتی با دیدگاه های شیعی مشکل دارند.

وی خاطرنشان کرد: هواداران انصارالله بسیار شجاع هستند. بسیار قانع هستند. ارتش سعودی ها علی رغم تجهیزات قبلا از انصاراالله شکست خورده بود. ارتش بخور و بخواب سعودی ها تاب مقابله با این افراد شجاع و سختی کشیده را نداشت. اکنون هم همین طور است. ورود سعودی به این جنگ تله ای بود که یا غربی ها طراحی کردند یا ناشی از خامی جوانان تازه به قدرت رسیده شان. اما باید بدانیم که مردم با انصار الله هستند. هرجا مردم با دولت یا دولتی باشند درنهایت مردم پیروزند.

 AWT IMAGE

در ادامه آقای علی گلچین، کارشناس حوزه خاورمیانه، با اشاره به ترکیب جمعیتی یمن گفت:  ترکیب جمعیتی یمن ۴۵% زیدی از این و از این میزان ۲۵%حوثی اند. ۳۵ تا ۴۰ درصد شافعی ۳ درصد اثنی اعشری   ۷درصد هم اسماعیلی و صوفی.  

وی در خصوص راهبرد مبارزاتی حوثی­ها اظهار داشت: حوثی ها نگاه هاشان به حزب الله لبنان بود. منطقه نفوذ مشخصی برای خودش درنظر گرفته است. حوثی ها بعد از پیروزی های که به دست آوردند، خواستار تغییر نخست وزیر فاسد شدند. نمی خواستند حاکمیت در صنعا سقوط کند. می خواستند در حاکمیت شرکت داشته باشند. اما سعودی ها با تبلیغ جنگ خود را علیه ایران و شعیه نامیدند. با آمریکا و انگلیس رایزنی کرده بودند. اما به اعرابی که در ائتلاف شرکت کردند، خبر نداده بودند و تنها شش ساعت قبل از حمله آنها را در جریان گذاشتند.

وی راهبرد انصار حزب الله را موثر توصیف و تصریح کرد: آنها با بیعت های مختلفی که با قبایل یمن داشتند، گروه شان گسترش سرزمینی یافت و همین باعث شد که عربستان در حمله و آسیب رساندن به انصارالله ناکام بماند.

AWT IMAGE

این کارشناس تاکید کرد: عربستانی ها می خواستند شورش های داخلی به وجود بیاورند و از خارج هم حمله هوایی انجام دهند. اینها تصور می کردند که درچند روز کار را تمام می کنند اما نتوانستند. اکنون شعارشان را عوض کرده اند ومی گویند ما اصلا با ایران و شعیه جنگی نداریم. علی رغم قطعنامه ، لحن شان را عوض کرده اند. آنها می دانند که فقط یک راه برای موفقیت نیروهای ائتلاف وجود دارد و آن شورش داخلی است. اما به دلیل نفرت مردم از عربستان چنین چیزی محقق نشده است.

پژوهشگر ارشد در مطالعات عربی با اشاره به ترکیب ائتلاف گفت: عربستان دست به دامن مصر و پاکستان شد که در مصر حسنین  هیکل، روزنامه نگار مشهور مصر، به سیسی، رئیس جمهور این کشور، پیام داد که وارد جنگ نشود چرا که یمنی ها به خوبی مقاومت می کنند و همین مسئله و رویدادهای میدانی باعث شد که مصر حمایتش را کمرنگ کند. سعودی ها در جلب حمایت پاکستان با وجود استقبال اولیه مقامات پاکستانی، به دلیل اینکه مجلس این کشور اجازه ورود به جنگ را نداد، عربستان تنها ماند. اما آمریکایی از نظر اطلاعاتی و لجستیکی وارد شده اند و از عربستان حمایت می کنند.

گلچین افزود: لذا انتظار عربستانی ها برای موفقیت زود هنگام درحمله هوایی محقق نشد. شورش های داخلی را که انتظارش داشتند تحقق پیدا نکرد. بمباران تاسیسات زیربنایی برای قطع آب و برق به همین نیت بود اما محقق نشده اکنون از در به ظاهر مصالحه وارد شده اند و از انصارالله می خواهند با ایران قطع رابطه کند یا به ایران پیغام هایی داده اند که برای حل بحران ، گفتگو کنند.

وی یادآور شد: عربستان دو محور درنظر گرفته بود که یکی عربستان - ترکیه - قطر بود که درحمایت از اخوان فعال بود. می خواستند با اخوانی ها مصالحه کنند. محور دیگر عربستان- امارات – مصر بود که به شدت مخالف اخوان است. این دو محور همدیگر را خنثی کردند. مصر به دلیل عواقب جنگ، پا پس کشید. فقط امارات تا حالا به عملیات هوایی علیه حوثی ها ادامه داده است. البته امارات هم اخیراً به دلیل احتمال قدرت گرفتن اخوانی ها، صحبت از مصالحه می کند. این نشان می دهد که تفکر وهابی ها به بن بست رسیده است. ابتدا این تفکر درسایر کشورها هم امیدوار شده بود که ارتش عربی در لبنان و عراق هم کار را یکسره کند. اما امروز لحن اینها آرام تر شده است.

این کارشناس خاورمیانه در جمع بندی خاطرنشان کرد: اگر انصارالله به این تعادل داخلی درارتباط با قبایل مختلف ادامه دهد و مانع شورش و جنگ داخلی شود. قطعاً عربستان کاری از پیش نمی برد و اگر یمن بتواند این بحران را با ناکامی عربستان پشت سر بگذارد، قطعا ما شاهد یک ربیع در جنوب خلیج فارس هم خواهیم بود.

پرسش و پاسخ پایان بخش این نشست بود.  

آلبوم عکس های این نشست



دفعات مشاهده: 5764 بار   |   دفعات چاپ: 802 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن ایرانی مطالعات جهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Iranian World Studies Association

Designed & Developed by : Yektaweb